Kvinnodagen

11 mar 2022

I tisdags den 8 mars var det kvinnodagen.
Detta uppmärksammade vi genom att besöka ABF-huset där det hölls ett samtal om vad det är som skrämmer och provocerar hos unga kvinnor så att just de utsätts för mest tvångsåtgärder som bältesläggning och avskiljning.
Samtalet skedde mellan Maria Andersson Vogel, doktor i socialt arbete och författare till boken Disciplinering, femininitet och tvångsvård. Tjejers vardag vid särskilda ungdomshem, Åsa Moberg, författare som bland mycket annat skrivit De omöjliga, från psykiatrireform till dyr och dålig vård och Maria Moraes –  som tonåring placerad på en av SiS institutioner. Idag driver hon flera företag, bland annat ett skyddat boende. Hon är också  socialpolitiker i Linköping. Fakk alla, som spelas på Dramaten just nu bygger till stor del på hennes historia.
Utgångspunkt för samtalet bland annat Girl Power- inte godkänd för tjejer som omhändertas.
Samtalsledaren var Anna Fredriksson, redaktör för SocialPolitik.